SRV 2017 sortert på tid
Resultat SRV 2017.xlsx - Ark1.pdf
Adobe Acrobat Document 124.2 KB
Styrkeprøven Rett Vest.gpx
GPS eXchange File 966.8 KB

Mat og drikke

LITT OM MAT OG DRIKKE UNDERVEIS

På en langtur som Rett Vest øker forbrenningen kraftig.
Du må sørge for at kroppen får nok drivstoff underveis.

Det følgende er en veldig forenklet fremstilling som tar sikte på å gi deg hovedlinjene i hva du må gjøre underveis, og straks etter turen.

Ved fysisk aktivitet forbrenner kroppen vann, sukker, fett og proteiner.

VANN
En person på 70 kilo består av ca 45 liter vann. 
Ved normal aktivitet forsvinner ca 2 liter vann pr. dag ved utånding og som svette, urin og avføring. Disse to literne får man vanligvis i seg igjen ved vanlig kosthold og drikke.
På Rett Vest vil du tape mye væske, gjennom pusten og særlig merkbart som svette. Du må etterfylle med vann hele tiden. Hvis du kommer i underskudd med vann i kroppen med bare 0,7 liter, vil du redusere yteevnen med hele 10%. 
Derfor: drikk vann hele turen, mer enn du tror at du trenger. Begynn gjerne å drikke opp til en liter den siste timen før start.

SUKKER
Sukker, eller karbohydrater er lett tilgjengelig drivstoff. Du har ca ½ kilo på lager i kroppen, dette kan holde deg i topp aktivitet i halvannen times tid. 
Før lageret er tomt må du fylle på nytt. Ellers går du tom og ”møter veggen”.
Bananer gir lett omsettelig energi. Sportsdrikk av typen XL-1, Maxim etc er en bra måte å etterfylle vann og sukker samtidig. Men pass på; for mye sportsdrikke i mange timer kan gi trøbbel med magen. Så du må drikke rent vann i tillegg.

FETT
Du har nok fett i kroppen til å dekke det som trengs til Rett Vest. Ikke nødvendig å etterfylle.

PROTEINER
Du har rundt 17 kilo proteiner i kroppen. Vanlig kosthold sørger for etterfylling av det du forbrenner ved vanlig aktivitet.
På langtur forbrennes ekstra mye protein, men kroppen tar ikke så lett imot ny protein underveis. 
Derimot er det viktig at du får i deg mye protein rett etter turen, helst i løpet av de første 30 minuttene. Da er kroppen særlig mottakelig for etterfylling av protein, sukker og vann.
Maxim har ”Recovery Bar” med mye protein, helsekostbutikker har forskjellige proteinpulver som blandes med vann.