SRV 2017 sortert på tid
Resultat SRV 2017.xlsx - Ark1.pdf
Adobe Acrobat Document 124.2 KB
Styrkeprøven Rett Vest.gpx
GPS eXchange File 966.8 KB

Salt og veske

Salt og væskebalanse på Styrkeprøven Rett Vest

Kroppstemperaturen stiger under fysisk aktivitet. I siste del av august kan det også bli varmt og fuktig i været. Da stiger kroppstemperaturen ytterligere. For å holde temperaturen nede på et akseptabelt nivå begynner kroppen å kvitte seg med overskuddsvarme – blant annet gjennom svetting. 
Du taper ca 1.8 -3,5 gram salt for hver liter du svetter. Den som er godt trent og tilvent varmen vil tape minst innenfor denne rammen. En gjennomsnittsperson har ca 80 gram salt i kroppen og konsumerer 5-20 gram hver dag.
Du må altså svette svært mye før du kommer i saltunderskudd. Men for lange turer som SRV kan det bli et problem på slutten av turen, når det er varmt, du har drukket mye underveis og ikke erstattet salttapet som svetting forårsaker. Da vil du kunne komme i saltunderskudd og oppleve ubehag i forbindelse med det. Spesielt hvis du drikker mye vann. Et par forholdsregler kan forebygge problemet.

  • Bruk sportsdrikke med salttilskudd i tillegg til vann.
  • Litt saltholdig mat i nistepakken underveis.


Salttabletter kan også være til hjelp, hvis du vet at du svetter MYE – men da bør du ha testet hvordan magen din takler slikt på lange turer FØR Styrkeprøven Rett Vest – og ikke eksperimentere med det på den store dagen. 

Kilde. Going Long. Joe Friel. Gordon Byrn. 2003
En bok om trening til lang og fulldistanse triatlon.